Uttrycket facility services

Jag fick lära mig ett nytt uttryck för ett par veckor sedan. Som många av er säkerligen redan listat ut handlar det om det som finns i titeln till detta inlägg. Jag talar förstås om facility services.

Innan jag börjar skriva vad jag kom hit för idag vill jag göra en liten undersökning med er. Hur många här känner till vad är facility services för något? Jag vill att ni svarar ärligt på om ni sprungit på uttrycket i era liv förut. Jag är alltså 40 år gammal och har aldrig någonsin sett det ens. Än mindre visste jag förstås vad facility services var. Nu vet jag dock det. Nu vet jag mycket väl.

Det var en gammal bekant som jag träffad i ett slags återförenings-sammanhang. Han nämnde facility services till en gemensam vän tidigt på kvällen. Jag var då inte med i konversationen men jag noterade att det sagts och att jag aldrig hört uttrycket förut. Efter någon timme, när jag och vederbörande språkade i köket på festen, nämndes facility services igen. Jag fick då lov att avbryta honom och fråga om vad det handlade om.

Det som förvånade mig rejält var att min vän tycktes förvånad över att jag inte kände till facility services. Han upprepade därför bara uttrycket, som för att antyda att jag måste hört fel.

  • ”Alltså. Facility services. Så, i alla fall. Jag gick dit och frågade…”
  • ”Förlåt” lade jag till och avbröt ännu en gång. ”Facility services säger du. Jag har nog aldrig hört det ordet förut. Vad är det? Är det något som de flesta känner till? För i så fall tillhör jag verkligen inte ’de flesta’” fyllde jag på.

Jag tittade mig omkring och det gjorde även min vän. De tre övriga i sällskapet skruvade på sig och gjorde klart att de, precis som jag, saknade kunskap om ämnet. Han suckade och började därför beskriva vad facility services innebar. Det tog honom en stund eftersom mina följdfrågor på ämnet var många och – att döma av hans reaktion – något irriterande att bli ställda. Som tur är så brydde jag mig inte så mycket.

Efter en stund hade vi alla fått en uppfattning om vad facility services rörde sig om. Tyvärr var hans historia inte så pass underhållande att det var värt att lära sig därför. Men jag måste medge att det lät som ett ganska spännande område. Jag får försöka lära mig mer om facility services.