Om USB-C

Det finns alltid en längtan hos teknikbolag att komma på det perfekta tillbehörsgränssnittet. Något som kan användas till i stort sett alla teknikprylar. Telefoner, datorer och diverse devices. Detta är en utopi, i alla fall såhär långt. Det hindrar mig däremot inte att tala om de olika lösningar som finns. Vi har landat på den populära USB-C, och det är just vad denna text kommer att handla om. Detta avslöjades förstås redan i titeln för den som var uppmärksam.

Så, var börjar vi angående USB-C?

Man kan väl säga såhär. Namnet USB betyder Universal Serial Bus, och det har ironiskt nog inte varit så otroligt universella innan. Visst, de kan användas till många produkter men långt ifrån alla. USB-C är den helt klart mest universella stickan hittills. Kanske är det äntligen så att den kan göra sig förtjänst av sitt namn en gång för alla?

USB-C används i en väldigt stor variation av lägen. Den fungerar för alltifrån marknadens mest avancerade datorer och mobiltelefoner till externa hårddiskar av enklare typ. En stor fördel med USB-C är användarbarheten. Den är nämligen unik i det att den både kan ladda och användas för att överföra data samtidigt. Är det inte otroligt när man väl tänker efter? Hur länge har vi stått ut med att behöva plugga i ett uttag för att arbeta med data och ett för att ladda? Nu kan båda göras med samma USB-C, och de flesta av oss har knappt märkt den påverkan det haft. Man tänker inte ens på det längre, eller hur?

Hur har USB-C blivit så populär?

En viktig anledning, kanske den viktigaste, är förstås att den anammats av techjättarna. Alla stora tillverkare ser fördelarna med att göra deras hårdvara kompatibel med USB-C. Det är nästan ett måste för att lyckas med en produkt nu för tiden. Detta är i alla fall vad vissa experter på området säger. Idag kan man köpa produkter från alla stora varumärken i hela världen. Sannolikheten att en redan existerande USB-C passar ökar för varje produktsläpp som går.

Slutligen vill jag betona att USB-C och Micro USB inte är samma sak. De liknar varandra men skiljer sig åt. Ett bra sätt att ta reda på vilken man håller i handen är att försöka vända den i uttaget. Om det är USB-C så kommer detta nämligen inte att innebära något problem.